Historien om Tigern

HISTORIEN OM TIGERN - EN MONOLOG AV DARIO FO

ÖVERSÄTTNING AV ANNA & CARLO BARSOTTI


Regi:                   Viktor Hedman

Kostym:              Kerstin Hedman

Medverkande:    John Hedman, Christian Karnevald och Frippe Pettersson

Produktion:         KalbokulturHistorien om tigern utspelar sig i Kina och är en komisk berättelse om överlevnad, vänskap, krig och tigrar. En mustig skröna i sann gycklartradition.


”Historien om Tigern” överlämnades till Dario Fo av en kinesisk historieberättare som han fick möjlighet att träffa i utkanten av Shanghai år 1974 under en lång resa i Kina. Den grundar sig på en allegori som är fast knuten till den kinesiska kulturen. För folket i Kina betyder ”att äga tigern” att lita på sig själv. Det betyder att inte delegera eller lägga sitt eget öde i andras händer, inte ens i den bäste av ledares. Det betyder att ha styrkan att tillsammans med andra skapa den samhällsform som avskaffar utsugningen. Det är en hymn till den kollektivism som inte vill undertrycka individens fantasi och skaparförmåga.


Dario Fo, en italiensk dramatiker, regissör, författare, satiriker och politisk aktivist. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1997 med motiveringen ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”. Dario Fo avled den 13 oktober 2016, 90 år gammal.


Spelades på Teater Bråddgatan 34.


17 - 25 februari 2017


---------------------------------------------------------

Med livfull mimik och uttrycksfulla gester gestaltas den ena händelsen mer osannolik än den andra. Utan någon som helst rekvisita får han oss ändå att se vänner, fiender, vapen och tigrar. Ett fascinerande skådespeleri.


"Norrköpings tidningar"

John Hedman gestaltar soldaten som alltid är hotad till livet...  Det innebär tvära kast och omställningar, ett kraftfullt utspel och storvulna överdrifter. Det enda han inte gestaltar är hur det låter. Det gör Christian Karnevald som med gitarr, trumset och uppfinningsrika mikrofonljud låter pistolskott vina och tigrar morra. Hans medverkan lyfter skådespelet till en konstnärligt högre nivå.


"Kultursidan"

Röster på Facebook.


Måste bara tacka för er fantastiska föreställning - Historien Om Tigern, jag är absolut ingen Teatermänniska men du fick mig att sitta på spänn hela tiden ihop med många skratt. Grattis till en fantastisk föreställning.


Jonny & Satu


Ibland går vi lantisar på stadens gator som vanliga... eeh.. människor. Där finns en liten teater med en stor föreställning; Historien om tigern. Med John Hedman som lyckades imponera stort på oss idag. Sista chansen att se den i morgon, ta den!


Åsa Stormkråka Larsson


Det är en toppen föreställning. Bra berättat av John Hedman och bra regisserat av Viktor John Hedman. Bra spelat och ljud och bra ljusskötning och skrattat av Frippe. Bra biljettförsäljning av Tove Hedman. En strålande berättelse och härligt familjeprojekt. ♡ Ni är viktiga och driver och utvecklar teaterlivet i Norrköping. Viva!!!! Tack för bra föreställning.


Marinella Rolfart


Teatertips till helgen! "Historien om Tigern" är en underbar historia och den här uppsättningen är verkligen sevärd. John Hedman gör som ensam skådespelare ett grymt jobb, gå dit och studera skådespeleri på hög nivå med massor av energi!


Frida Nyström


Norrköping!!!

Jag upplevde bra teater ikväll.

Mitt tips är att ni går och ser Tigern.


Johan Pettersson


Den här är så jäkla bra, måste ses!!


Jenny Silfvenius